content
Uw zoekacties: Laanarchieven van Rotterdam en Cool
x19 Laanarchieven van Rotterdam en Cool
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

19 Laanarchieven van Rotterdam en Cool
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
02. Inleiding
sluiten
19 Laanarchieven van Rotterdam en Cool
02. Inleiding
Zolang er, eerst binnen de stad en later langs de singels, voldoende ruimte was voor huizen en tuinen, bepaalde zich de woningbouw tot uiterlijk de singels. Toen de bevolking in het midden der 17de eeuw snel toeman, trok men verder naar buiten, legde daar lanen aan en gaf de daaraan liggende erven ter bebouwing uit. Zo werd in 1644 een stuk land aan de Coolseweg (Binnenweg) tegenover de Herberg De Nadorst verkocht en daarop een laan aangelegd, van de Coolse watering tot de sloot aan de Kruiskade. Kort daarop werden de erven aan deze laan uitgegeven, die in 1648 reeds "de nieuwe laan over de Nadorst" genoemd wordt en pas in 1876 tot Nadorststraat verdoopt is. Van oudere datum was nog de Wafellaan ten noorden van de Goudserijweg, die reeds vóór 1595 bestond. Waarschijnlijk is dit een van de eerste lanen geweest, doch weldra werden andere aangelegd, eerst tussen de Delftse- en Binnenwegse poorten, spoedig daarop ook tussen de Binnenwegse- en de Schiedamse poorten *  . De Boschlaan aan de Goudsesingel kwam in 1617 tot stand.
Voor afwatering en reinhouding van hun erven verenigden zich de eigenaren tot oprichting van miniatuur-waterschappen, die eveneens lanen genoemd werden. De archieven van de besturen van deze lanen zijn na de opheffing van deze verenigingen successievelijk aan het Gemeente-archief afgestaan. Daar berusten thans de archiefjes, min of meer compleet bewaard, van de Boschlaan, de Nieuwe Eendrachtslaan, de Gasthuislaan, De Mannenlaan, de Schotelboschlaan, de Wafellaan, de Lange Warandelaan en de Waschbleeklaan. Later zijn daar aan toegevoegd: Boomgaardslaan, Keerweerlaan *  , Maaslaan, Maasstraat, Nadorstlaan, Tuinderslaan of 't Nieuwe Laantje, en Ypenmaaslaan. Van andere echter, als de Broederlaan *  , de Hartmanslaan, de Hof van Weenalaan *  , de Hovernierslaan, de Kerklaan *  , de Lijnbaanlaan, de drie Schielanen *  , de Warmoezierslaan en de Zwartepaardenlaan *  , is tot nu toe geen enkel archiefstuk aangetroffen.
De besturen van nog bestaande laanverenigingen houden hun archieven zelf in bewaring. Van de Tweede of Westmaaslaan b.v., ook wel "Couwenhovens laentgen" genaamd, zijn in het Gemeentelijk Archief afschriften voorhanden van laancontracten van 1718 en 1730, beide bestaan uit 12 artikelen en van enkele andere stukken uit dat archief *  . Art. 2 van die contracten bepaalt, dat de afgaande laanmeester alle penningen en papieren onder hem berustende moet overhandigen aan de aankomende laanmeester. Van enige lanen, de Boomgaardslaan, de Eendrachtslaan, de Hartmanslaan en de Keerweerlaan bestaan rooilijntekeningen van omstreeks 1850 (Portefeuille Pl. Werken D 156-161). In de tweede helft van de 19de eeuw, bij de uitbreiding van de stad, hebben de laangerechtigden, veelal noodgedwongen, hun aanspraken aan de Gemeente afgestaan. Zie het uittreksel uit het repertoire, voorkomende in nr. 92 afd. Eigendommen. De oudst bekende laancontracten van 1663 en 1670, waarvan de andere niet veel zullen zijn afgeweken, volgen hierachter als bijlagen.
18. Bijlagen
Kenmerken
Datering:
1670-1882
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.
Omvang:
1.04 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS