content
Uw zoekacties: Ambacht en Gemeente Albrandswaard
x462 Ambacht en Gemeente Albrandswaard
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

462 Ambacht en Gemeente Albrandswaard
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
462 Ambacht en Gemeente Albrandswaard
1. Inleiding
Albrandswaard is ontstaan uit een opwas, grenzend aan de heerlijkheden Poortugaal en Rhoon. Later werd daar het gebied de Kijvelanden aan toegevoegd *  .
Albrandswaard en de Kijvelanden vormden een hoge heerlijkheid, die niet tot de heerlijkheid Putten behoorde. Het was een landelijk gebied dat kerkelijk tot Poortugaal behoorde. In 1817 telde het slechts 157 bewoners. Van de vergaderingen van de baljuw en zijn mannen en van de schout en schepenen van voor 1795 zijn (buiten de criminele en gerechtsrollen) geen notulen bewaard gebleven. Vanaf dat jaar vergaderden de colleges van Albrandswaard en van Poortugaal vaak tezamen *  . De schout van Poortugaal fungeerde vaak tevens als schout van Albrandswaard.
Op 30 juni 1811 maakte de schout bekend dat hij uit zijn ambt was gezet en was benoemd tot provisioneel maire *  . Per 1 april 1817 is Albrandswaard weer tot zelfstandige gemeente verklaard door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland *  . De nieuwe gemeenteraad werd op 3 april geïnstalleerd. Met Poortugaal werd overeengekomen het gemeentehuis van die gemeente voor 5 gulden per jaar te huren als vergaderplaats. In 1841 kwam definitief een einde aan de zelfstandigheid van Albrandswaard en werd de gemeente weer verenigd met Poortugaal *  .
Het archief van de hoge heerlijkheid Albrandswaard (1201-1908) bevindt zich eveneens bij het Gemeentearchief Rotterdam (toegang nr. 303).
Na de opheffing van de gemeente in eind 1984 zijn de archieven van Poortugaal en Albrandswaard bij het gemeentearchief van Rotterdam in bewaring gegeven.
2. Inventaris
Kenmerken
Datering:
1649-1841
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.
Omvang:
1.69 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS