content
Uw zoekacties: A.B. de Zeeuw, wethouder
x395 A.B. de Zeeuw, wethouder
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

395 A.B. de Zeeuw, wethouder
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
sluiten
395 A.B. de Zeeuw, wethouder
1. Inleiding
Arie Bastiaan de Zeeuw werd geboren op 12 december 1881 te Rijsoord. Als onderwijzer kwam hij in 1902 naar Rotterdam. Twee jaar later werd hij lid van de SDAP, waarna hij zich ontpopte als een bekwaam organisator en al snel tot federatievoorzitter van de Rotterdamse SDAP werd gekozen. In 1916 werd hij lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland waarna in 1917 het Tweede Kamer lidmaatschap volgde. De laatstgenoemde werkzaamheden gaven hem maar weinig voldoening en in 1919 verliet hij de Tweede Kamer weer. Na een grote stembuszege in Rotterdam van de SDAP in 1919 werd hij wethouder met als portefeuille onderwijs. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleef hij, met een korte onderbreking, wethouder met dien verstande dat hij enige keren wisselde van portefeuille. In 1923 was hij tevens lid van de Eerste Kamer geworden. Met het uitbreken van de oorlog stapelden de problemen zich op voor De Zeeuw. "Moest hij op z'n post blijven zitten?" Waarschijnlijk heeft ook burgemeester P.J. Oud aangedrongen op aanblijven *  . Na het ontslag van burgemeester Oud in oktober 1941 moest de nieuwe burgemeester, de NSB'er ir. F.E. Müller geïnstalleerd worden. De Zeeuw, op dat moment loco-burgemeester, "had die taak te verrichten". Op 29 october 1941 installeerde hij Müller als burgemeester van Rotterdam. Een daad die hem na de oorlog parten zou spelen. De door de overheid ingestelde zuiveringscommissie concludeerde dat De Zeeuw fout gehandeld had. Zij besloot hem uit te sluiten als lid van de Eerste Kamer. De redenen hiervan werden hem niet medegedeeld. "De commissie hoort in het geheim, zij beraadslaagt in het geheim, zij vonnist in het geheim" *  .
Pogingen om tot eerherstel te komen liepen voor De Zeeuw op niets uit. Zijn partij besloot ook in eigen gelederen tot een zuivering over te gaan. In mei 1945 besloot het partijbestuur een ereraad in te stellen. Zij kwam tot de slotsom dat de installatie van burgemeester Müller door de Zeeuw een fout was. Zij volstond met het uitspreken van haar afkeuring.
In 1987 gaf Chr.A. de Ruyter-de Zeeuw, dochter van A.B. de Zeeuw, een aantal archiefstukken aan het Gemeente-archief. Zij heeft dit materiaal zelf gebruikt bij het schrijven van het boek "De eerste rode wethouders van Rotterdam", een boek met onder andere een levensbeschrijving van haar vader. Het overgebrachte materiaal heeft vrijwel allemaal betrekking op de door De Zeeuw verrichte installatie van de NSB'er Müller tot burgemeester van Rotterdam, en de daaruit voortvloeiende consequenties voor hem na het beëindigen van de oorlog.
2. Inventaris
Kenmerken
Datering:
1941-1967
Openbaarheid:
Het gehele archief is zonder beperkingen voor ieder ter inzage.
Omvang:
.13 meter
Rubrieken:
Trefwoorden:
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS