content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

5 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte84 insinuatie of aanzegging 9-dec-1730
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Datering:
9-dec-1730
Aktenummer:
84
Bladzijden:
792 t/m 795
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Notaris Cornelis Schipper gaat op grond van de bijgevoegde aanzegging van 3 december naar Hendrik Betlehem, gewezen broodbakker en Cornelis Maan, broodbakker in het dorp Berkel, betreffende een quotatie biljet. Cornelis Maan heeft het biljet onder zijn beheer en hiermee is volgens hen de insinuatie afgedaan.
Insinuatie: Claas Pietersz van der Laan, wonende in Berkel en Rodenrijs, verzoekt notaris Cornelis Schipper, om in het geschil tussen hem en Hendrik Betlehem, zijnde broodbakker tot mei 1730 en zijn opgevolger door Cornelis Maan een biljet van geleverde tarwe- en/of roggebrood op te eisen. De pachter in Delfland, Antonij van der Slop, heeft het biljet aan de bakkers gegeven. De deurwaarder is op 27 november 1730 bij Van der Laan geweest en moet 7 gulden belasting betalen. Nu wil hij het biljet van de bakker, maar deze zegt hem naar de pachter te gaan en deze zegt hier niets mee te maken te hebben.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
27
 
 
 
 
 
Notariële akte57 insinuatie of aanzegging 8-mei-1729
Datering:
8-mei-1729
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
57
Bladzijden:
527 t/m 531
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
Baartje Teunisdr van den Borst, weduwe van Arij Evertsz van Alphen, wonende aan den Leidschendam, maar tegenwoordig alhier. Zij behartigt hier de zaak voor haar minderjarige dochter Haasje Ariens van Alphen, betreffende de erfenis van heur overleden grootvader Evert Willem van Alphen. Haar ooms Willem Evertsz van Alphen en Pieter Eversz van Alphen zijn voogd en executeur en moeten haar een jaarlijkse een bedrag uitkeren uit de erfenis van haar grootvader volgens de autorisatie d.d. 8 november 1728. Zij worden gesommeerd de uitkering alsnog te doen.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
26
 
 
 
 
 
Notariële akte69 insinuatie of aanzegging 16-mrt-1725
Datering:
16-mrt-1725
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
69
Bladzijden:
541 t/m 545
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
De gezamenlijke participanten in de tweede heul, genaamd de Haase heul in Het Noordeinde van Berkel en Rodenrijs ten einde Jan Cornelisz Schout te vorderen om de vaart bij zijn uitgeplaatste werf op de breedte van negen en een halve voet brengen. Cornelis Ariensz Kerkhoff en Aalbrecht Pietersz Droog zijn op 26 februari l.l. op de "Regtdag" geweest. Deze akte, met de vordering over de breedte en diepte van de vaart om met turfschepen doorgang te hebben, zal de notaris aan Jan Cornelisz voorlezen en hem zijn mening vragen. In de bijlage deelt de notaris mee dat Jan Cornelisz Schout met JA heeft geantwoord. (zie akte 68)
Inhoud vervolg:

Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
24
 
 
 
 
 
Notariële akte2 insinuatie of aanzegging 27-jun-1723
Datering:
27-jun-1723
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
2
Bladzijden:
9 t/m 11
Notaris:
Cornelis Schipper
Standplaats:
Berkel en Rodenrijs
Inhoud:
De notaris geassisteerd door Dirck Dirckse Bovewater en Olaaf Aldertsz Prins vorderen van Cornelis van Stolwijk, meester timmerman in Berkel en Rodenrijs, om een som van 200 gulden te voldoen volgens het testament van wijlen Margaretha Crooneveene gepasseerd bij notaris Jacob Spoors te Hazerswoude d.d. 5 augustus 1720. Govert Cornelisse Kok, erfgenaam van Margaretha Crooneveene, vraagt dit geld nu, met deze akte van notaris Schipper, aan Cornelis van Stolwijk. In de bijlage blijkt dat Cornelis van Stolwijk het geld hem heeft toegeschoven.
Toegangsnummer:
1250 Notarissen te Berkel en Rodenrijs
Inventarisnummer:
24
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS