content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

161 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte1027 insinuatie of aanzegging 03-dec-1651
Datering:
03-dec-1651
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
1027
Bladzijden:
966 t/m 966
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op verzoek van koopman Dirck Laeckens gaat notaris naar Engels koopman Rycherd Eareley, verblijvend bij Engels koopman Rodgerson voor betaling van 200 gulden restant van een wisselbrief. Rodgerson geeft (in Nederlands) antwoord voor Eareley, dat Lackens zijn brief moet ophouden omdat hij hem zal komen spreken. Notaris protesteert. Inhoud wissel volgt.
Brugge, d.d. 26nov1651, betaal 400 gulden aan Ferdynande Guerre, geteknd Ja: Robinson, superscript Rychard Eareley, Engels koopman bij Rodgerson thuis aan de Nieuwe Haven te Rotterdam. Geendosseerd Jacob Beyen en Adriaen van der Mij. Met aantekening dat 200 gulden is ontvangen onverminderd het recht op de rest door D.Laeckens.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
502
 
 
 
 
 
Notariële akte1023 insinuatie of aanzegging 30-nov-1651
Datering:
30-nov-1651
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
1023
Bladzijden:
962 t/m 962
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op verzoek van Dirck Laeckens gaat notaris naar Huybrecht Schepmoes voor betaling van een wisselbrief. Deze geeft als antwoord:"neen, omdat er arrest onder mij gedaen is van de curatoren over desolate boedel van Philip de With te Amsterdam op de waerde van de wissel". Notaris protesteert.
Inhoud wissel volgt: Antwerpen, 10nov1651; 510 pond vlaems te betalen aan Hendrick de Caette, op waarde van Barbara Grietens ten behoeve van L. Bufgran, getekend Steven van den Bemden. Geondosseerd aan Huybrecht Schepmoes, koopman te Rotterdam.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
502
 
 
 
 
 
Notariële akte988 insinuatie of aanzegging 15-nov-1651
Datering:
15-nov-1651
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
988
Bladzijden:
935 t/m 936
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op verzoek van Willem Cornelisz van der Valck gaat notaris naar Adriaen Franse Pieck, Bernard van Pavien en Dirck Laeckens. Deze zijn arbiters in zijn zaak tegen Hendrick Walhof(f). Notaris moet hen benadrukken dat er in het compagnonschap tussen hem en Walhoff er geen rekening(boekhouding) is bijgehouden, maar dat hij zelf wel ontvangsten en uitgaven heeft genoteerd voor eigen contentement en niet voor de compagnie. Het is niet waar dat hij de administratie zou voeren. Hij verzoekt arbiters niet alleen op de verklaringen van Walhoff af te gaan maar beide partijen te vergelijken. Overigens is hij voornemens het compagnonschap te beeindigen.
Inhoud vervolg:
Bladzijden 936 en 938:
Als antwoord aan notaris geven de arbiters, dat ze een authentieke copie willen.
Vervolgens verklaren arbiters, dat nu er geen protest tegen hen is, dat ze doorgaan met de officieel opgedragen arbitrage.
Notaris gaat allen zeggen te verschijnen op de overeengekomen comparitie.
Bladzijde 938 vervolgt: Notaris gaat hierna weer op verzoek van van der Valck naar de arbiters met diens boodschap dat "hij de arbiters zal volgen, maar protesteert tegen onrecht en ongelijk".
De arbiters geven (elk afzonderlijk) hun antwoord, dat ze een copie hiervan willen ter verder overleg.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
502
 
 
 
 
 
Notariële akte982 insinuatie of aanzegging 13-nov-1651
Datering:
13-nov-1651
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
982
Bladzijden:
924 t/m 924
Notaris:
Vitus Mustelius Woutersz
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Op verzoek van de kooplieden Lucas - en Hendrick Scholten, gaat notaris naar een aantal kooplieden met de opdracht een 30 balen rijs(t) af te nemen. De levering is opgedragen door makelaar de Vogel en is bij ontvangst te betalen. Bij uitstel of weigering zullen zij worden aangesproken.
De betreffende kooplieden zijn: Cornelis van Bergen; Abraham Besemer; Jacob Verhaven; Dirck de Vooght; en Crijn van der Linde.
Notaris krijgt als antwoorden: vBergen: Ik ken die mensen niet; Besemer: die balen raken mij niet; Verhaven: Ze kunnen doen wat ze willen; Vooght en van der Linde (zegt te hebben ontvangen) antwoorden insgelijks. Notaris protesteert.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
502
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS