content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

562 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
thumbnail
Notariële akte288 insinuatie of aanzegging 08-sep-1660
Datering:
08-sep-1660
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
288
Bladzijden:
668 t/m 670
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De notaris gaat namens Johan van de Riviere, koopman, naar de regenten van het Weeshuys om aan te zeggen dat zij conform een verbaal van het Hof van Holland zo spoedig mogelijk 344 gulden uit handen van Adriaen Pots, griffier van genoemd hof, moeten lichten. Het is een deel van 757 gulden, die Van de Riviere onder de griffier heeft verzegeld. Het betreft de koop van land, dat onderdeel is van genoemd verbaal.

De regenten Jacob Blau en Johan Weymans en de rentmeester Arnoud Hofflant horen de notaris aan. De regenten zeggen dat ze geen antwoord kunnen geven omdat zij maar met 2 regenten zijn. Zij vragen een copie.

Op 15 september gaat de notaris weer naar het Weeshuys en treft daar de regenten Cornelis Blonck, Goossen Woel en Cornelis Engelen, zilvergieter, en de rentmeester Hofflant aan. Zij zeggen nu dat er minstens 5 regenten aanwezig moeten zijn om hierover te beslissen.

De notaris gaat op 25 september weer naar het Weeshuys, omdat op die dag de maandelijkse vergadering plaats vindt, maar er blijken te weinig regenten aanwezig te zijn. Genoemde Blonck, de president van de regenten, zegt dat 2 van hen naar Den Haag zullen gaan om de zaak af te handelen.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
408
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte290 insinuatie of aanzegging 14-sep-1660
Datering:
14-sep-1660
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
290
Bladzijden:
673 t/m 675
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De notaris gaat namens Jan Meeusz Tromp, die schipper is op zijn schip De Valck, naar Gijsbert Beyer, koopman, die voor Bernard Sparck, koopman in Exon in Engeland optreedt. Tromp heeft met Beyer d.d. 17 juli 1660 een bevrachtingovereenkomst afgesloten voor een vaart van Rotterdam naar Alicante in Valentia, en van Valentia naar Abson in Engeland. Tromp, die bij het afsluiten van deze overeenkomst nog in Taxsham? lag, was zoals afgesproken binnen 14 dagen in Rotterdam. Daar zou hij door genoemde Sparck of zijn facteur met koopmanschappen bevracht worden, wat niet gebeurd is. Tromp lijdt hierdoor grote schade.

Gijsbert Beyer ontkent dat hij een bevrachtingsovereenkomst of een copie daarvan uit Amsterdam heeft ontvangen waarin genoemde Sparck genoemd wordt. Hij heeft wel zo'n overeenkomst waarin James Terri, koopman in Amsterdam, genoemd wordt.

D.d. 16 september 1660 verzoekt Tromp om via een notaris in Amsterdam deze aanzegging te doen aan James Terri, koopman aldaar.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
408
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte282 insinuatie of aanzegging 28-aug-1660
Datering:
28-aug-1660
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
282
Bladzijden:
653 t/m 654
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De notaris gaat namens Jan Dircxsz Vettekeucken en Cornelis Jansz van der Hoeven naar Dirck Willemsz Pays, voogd over de kinderen van Symon Breda, in verband met de betaling van 600 gulden aan de genoemde Pays, waarvoor een obligatie gegeven zou worden.
De kwestie is opgelost.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
408
 
 
 
 
 
thumbnail
Notariële akte275 insinuatie of aanzegging 04-aug-1660
Datering:
04-aug-1660
Aktesoort:
insinuatie of aanzegging
Aktenummer:
275
Bladzijden:
638 t/m 639
Notaris:
Jacobus Delphius
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De notaris gaat namens Cornelis van Couwenhoven, zoon en mede erfgenaam van wijlen burgemeester Willem van Kouwenhoven, naar Dirck Danielsz van der Hey, die een machtiging heeft van Heindrick Trip, koopman in Amsterdam, die d.d. 11 juni jl. van Eeuwout van Couwenhoven (broer van Cornelis), oud schepen en vredemaker alhier, 25 morgen en 92 roeden leenland in Heenvliet, genaamd het Oude en Nieuwe Nieulant, heeft gekocht. Het betreft een derde deel van 2 poldertjes met dijken en buitenwaarden. De andere 2 derde delen behoren toe aan de heer Silvercroon en aan genoemde Trip als erfgenaam van de heren Coolwijck en Graswinckel. Het verkochte derde deel is afkomstig uit de nalatenschap van de ouders van Willem en Eeuwout, die dit land bij zijn huwelijk heeft gekregen. Cornelis van Couwenhoven wil het land naasten. Hij vraagt of Van der Hey het land vrijwillig wil afstaan om een gerechtelijke naasting te voorkomen.

De notaris krijgt van Van der Hey als antwoord dat hij naar Heinrick Trip hierover zal schrijven.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
408
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS