content
Uw zoekacties: Notariële akten
xNotariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

Notariële akten
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: boedelscheiding
1.646 akten sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
 
 
Notariële akte96 boedelscheiding 9-dec-1778
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
9-dec-1778
Aktenummer:
96
Bladzijden:
597 t/m 598
Notaris:
Willem Levinus van der Cool
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Leendert de Wit wonende te Delft, en Pieter de Wit wonende te Maassluis, verklaren, als enige erfgenamen van hun zus wijlen Anna de Wit volgens haar testament van 04-07-1765 bij notaris Adriaen Hoogop, haar nalatenschap onderling te hebben verdeeld en dat ieder zijn erfdeel daaruit heeft ontvangen. Het huis en erf van de voornoemde zus, aan de oostzijde van de Schie, ten noorden en ten zuiden belend aan Cornelis van Doon, alsmede een obligatie, blijven nog om te verdelen tussen beide comparanten.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte98 boedelscheiding 23-dec-1778
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
23-dec-1778
Aktenummer:
98
Bladzijden:
601 t/m 602
Notaris:
Willem Levinus van der Cool
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Compareren Johannes Paradijs, Abraham Paradijs, Maria Paradijs en haar echtgenoot Adriaan van der Krap en Elisabeth Paradijs en haar echtgenoot Johannes Didama, kinderen van wijlen Alida Kool, weduwe van Johannes Paradijs. De voornoemde kinderen verklaren de nalatenschap van hun moeder onderling te hebben verdeeld en dat ieder zijn of haar erfdeel heeft ontvangen Het huis en erf van hun moeder wordt op naam gezet van de voornoemde Abraham.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte70 boedelscheiding 10-aug-1778
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
10-aug-1778
Aktenummer:
70
Bladzijden:
325 t/m 492
Notaris:
Willem Levinus van der Cool
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Compareren Hendrik Lambertus Boomhouer, stadschirurgijn, en Huibert de Ruijter, koopman en korenbrandewijnbrander, volgens de akte van 08-06-1773 bij notaris Adriaen Hoogop aangesteld als voogden en executeurs van de nalatenschap van de op 15-08-1777 overleden Pieter Westdijk, croosheemraad van Schoonderloo, weduwnaar van Catharina van Castilje. Van de overledene en zijn voornoemde echtgenote wordt nog het testament van 19-09-1757 bij notaris Gualtherus Kolff te Rotterdam vermeld.

Alsmede compareren zijn erfgenamen Jacob de Milde, de kinderen van wijlen Jannetje Josephs van der Kooij (Antje 't Hart en haar echtgenoot Jan Kerke, Elisabeth 't Hart weduwe van Pieter Kerke, Arij 't Hart en Leendert 't Hart), Huijbert de Zeeuw weduwnaar van Sara van Castilje, Arij Goose de Vries en zijn echtgenote Cornelia van Castilje (dochter van wijlen Joris van Castilje en broer van wijlen Nicolaas van Castilje), en Arend Persoons, echtgenoot van Caatje van Castilje (dochter van Pieter van Castilje) en erfgenaam van hun dochter wijlen Maritje Persoons. Deels wonen de comparanten te Schiedam. De erfgename Willemijntje van Castilje is reeds overleden.

Nadat de voornoemde erfgenamen verklaren hun deel uit de nalatenschap van de voornoemde executeurs te hebben ontvangen, gaan de comparanten akkoord met de boedelscheiding dat ten grondslag ligt aan voornoemd testament en de boedelinventaris van 22-09-1777.

Als onroerend goed wordt vermeld:

- 1 huis, erf en veestal aan de westzijde van de Oude Haven dat voor 1500 gulden verkocht is.
- 1 huis, erf en veestal aan de westzijde van de Oude Haven dat voor 1000 gulden verkocht is.
- 1 huis en erf in de Rietmaakers Poort dat voor 120 gulden in mindering op zijn erfdeel toekomt aan de voornoemde Leendert 't Hart.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte237 boedelscheiding 15-mei-1663
Aktesoort:
boedelscheiding
Datering:
15-mei-1663
Aktenummer:
237
Bladzijden:
423 t/m 424
Notaris:
Dirck Block de Jonge
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Maertie Jans, weduwe van Pieter Gijsbers, wonend te Saerloos, scheidt en deelt met haar kinderen de nagelaten goederen van hun vader.
Jan Cornelisz van Uijtrecht, gehuwd met Grietie Pieters, zal een huis te Saerloos behouden, dat ten westen belend is door het huis waar de Prins uithangt en ten noorden door Pieter Claesen.
Cornelis Ariens Schouten, gehuwd met Ariaentie Pieters, krijgt 300 gulden, evenals Bastiaen Sijmonsz, gehuwd met Jannetge Pieters. Alle dochters wonen in Saerloos.
Na het overlijden van Maertie gaat 2½ mergen weiland gelegen in de Heerlijkheit van Catendrecht naar Jan Cornelisz van Uijtrecht, 1½ mergen zaailand gelegen in Robbennoort gaat naar Cornelis Ariens Schouten en 10 hont weiland in Robbennoort gaat naar Bastiaen Sijmons, mits hij de schulden van moeder Maertie betaalt.
Toegangsnummer:
18 Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
731
 
 
 
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS